4.23.2012

İrlanda ve Notlar - 1

İrlanda hakkında aklıma gelen bikaç şeyi notlar halinde yazmayı düşündüm.

-St.Patrick,yonca ve İrlanda arasındaki ilişkiyi anlatıyım:
St.Patrick,Slane Hill'e çıktığında yerden bi yonca koparıp hıristiyanlığı yoncanın yapraklarına benzeterek anlatmış..Hac çıkarırken, söyledikleri " in the name of the father, and of the son , and of the holy spirit,amen " sözlerini :
Ortadaki yaprak "father" , onun yanındaki "his son" ,bi diğeri de "holy spirit"  diye göstermiş.Bunların 3'ü bir arada olursa tanrı demek oluyo demiş.Bu yüzden her St.Patrick gününde insanlar yakalarına yonca takıyolar.

- İrlanda'nın kasaba - kent - köylerinde hiç evsize rastlamazken , Dublin'de görebilirsin.Şaşırma=)
Daha önce de dediğim gibi kasaba ve köyleri kadar olmasa da tehlikeli bi şehir değil. Yani gerilmeden şehrin keyfini çıkarabilirsin.

- İrlanda'dan Fransa ve İngiltere'ye feribotlar kalkar ama biraz pahalıdır. Bu yüzden yolculuktan bikaç hafta önce rezervasyon yapmalısın. Tabii seferlerin hava şartlarından dolayı iptal edilebileceğini unutma;) 
http://www.irishferries.com/ie/index-fr-ie.asp


-Trene binmek İrlanda'da pahalı.

-Trinity College ' de Book of Kells yani Celtic rahipler tarafından hazırlanan İncil'den birkaç bölüm içeren latince elyazma,kutsal hazine sayılan kitap var. Bu yüzden Holy Trinity College diye de bilinir

-İrlanda'da sıcak çikolata keyfi bi başka!! İçine küçük küçük marshmallow parçacıkları koyuyolar.

- Dublin'de bir sürü eski kitap bulabilirsin. 2.el olarak da satan birçok yer var.

-Supermac's İrlanda'nın fast food markasıdır.Yani BurgerKing ya da McDonald's gb


-Bir Irish ile randevun varsa, buluşma yerine kararlaştırılan saatden 5 ya da 10 dakika sonra gitmeni önerebilirim.Hiç dakik değiller.Zaten saat söylerken genelde "about" ya da "around" kelimesini kullanırlar.Tam dediği saatte gelen birini henüz  görmedim.Genelde 15 dakika bekliyorum

- Alışveriş için en uygun dükkanlardan biri Penneys diğeri de Dunnes Store'dur. İkisi de İrlada markasıdır. İç giyim ve kıyafetler için Penneys gayet güzel.
Dunnes Store'da uygun fiyata ev eşyası bulabilir ; mutfak alışverişi yapabilirsin.




-Ama yine de mutfak alışverişi için TESCO'yu öneririm.Gerçekten fiyatları çok uygun.Ayrıca kıyafet ve iç giyim bulmak da mümkün.


SCONE !!!!(skon)

- Yemek konusunda kendime biraz(!) güvenirim ama bu scone konusunda "harika bişey,mutlaka ye" gb bi yorum yapmıyacağımmm.Scone' a bayılıyorum, o ayrı bi konu.
Scone'u bizdeki poğaçaya benzetebilirsin.Ama bizim poğaçaların tadı daha mmmm,daha baskın.
Yani bu ekmeğimsi şey aslında ne tatlı ne de tuzlu.Şahsiyetsiz bişey.Sade yapıldığı da oluyo ama genelde kuru meyve koyuyolar içine.Bu yüzden "aman çok güzel, bayılırsın" diyemiyorum.Ama ben çok seviyorum =)

Tazeyken daha güzel oluyo tabii.Üzerine tereyağı sürüyosun ve yanında irish sütlü çayından içiyosun.
Bence harika!!! İrlanda - 2 de dediğim gb Keoghs Cafe gayet hoş bi yer. Orda scone'nun tadına bakabilirsin.






-SLANE neden önemli bi yer??

St.Patrick,hıristiyanlığı anlatmak ve yaymak için İrlanda'ya  geldiğinde bölgeye egemen olan ingiliz protestan krallarla mücadele etmek zorunda kalmış.Daha sonra Slane Hill'e çıkarak çok büyük bi ateş yakmış.Hatta bi efsaneye göre İrlanda'da yılan bulunmamasının nedeni yakılan bu ateşmiş.
Tepede yakılan ateşle, St.Patrick, krallara hıristiyanlığı yayma konusunda ne kadar kararlı olduğunu göstermiş olmuş.Bu yüzden Slane Hill çok önemli ve kasabalı, bazı dini festivallerde bu tepeye tırmanıp orda sembolik ateş yakıp ellerinde mumlarla Slane'deki kiliseye yürüyor.
Slane ve 
 St.Patrick's Day'le  ilgili bikaç fotoğraf - videom var:




                                   




*St.Patrick's Day'de geçit töreninden sonra  herkes guinness içiyorrr,ben de geri kalmadım tabii=)



2 yorum:

  1. şirinem ,bilgilerinin muhteşemliği bir tarafa,gerçek bir yazar gibi kaleme almışsın .soluksuz ve keyifle okudum.Sen ne kadar özel bir kızsın yaaa...<3

    YanıtlaSil
  2. ayyy beni çok mutlu ettin Aylaaaa=)))
    samimi yazıyım dediimm=)) beğenmene çoookk sevindim <3

    YanıtlaSil