5.11.2012

Comenius Dil Asistanlığı


Bu programı merak edersen diye...

Öncelikle Comenius Dil Asistanlığı Programı nedir ne değildir konusunda araştırma yapmak için en doğru kaynağa bakalım:

Yukarıdaki linkten gerekli bilgileri aldıktan sonraaa sana başvuru - başvuru sonrası bekleyiş - sonuçların açıklanması - "host okul" ile iletişim - Ulusal Ajans'ta yapılan toplantı - okulu dondurmak - vize işlemleri - ücret - asistanlık süreci- proje bitimi hakkında bikaç bişey anlatıyım istiyorum.

Şimdi,
Başvuru sürecinde önce Ulusal Ajans'tan, internet üzerinden bi hesap aldıktan sonra başvurmak istediğim projeyi seçtim ve kimlik numaram vs gibi bilgilerimi siteye kaydettim. Birkaç dakika sonra *UA (Ulusal Ajans) 'tan sisteme kaydedildiğime dair mail geldi. Yanlış hatırlamıyosam ocak (2011) ayındaydık. Daha sonra şubata doğru 2011 - 2012 sözleşme metni yollandı. Bu sözleşmede tercih ettiğin ülkeler, okul çeşitleri, bölge olarak tercihin (köy-kasaba-şehir....), çalışmak istediğin yaş aralığı; projeye neden katılmak istediğin, AB ülkelerinde ne gibi beceriler kazanmayı hedeflediğin ve geri geldiğinde ülken için edindiğin bilgileri nasıl kullanıcağın.... gibi ve özgeçmişin hakkında bikaç soru var. Bu son kısım en önemli olan bölüm.

NOT : Ayrıca yazdığın her şeyden puan alıyosun. Devlet okulunda okumak +puan kazandırıyorr.

Bahsettiğim kısma, seni yönlendirmek için 7 soru koymuşlar. Hepsine detaylı cevaplar verdiğinde zaten (okuduğun okulları - ilgi alanlarını - AB ülkelerindeki eğitim sistemi hakkındaki düşüncelerini) yapmak istediklerini anlatmış oluyosun.
***Bu süreçte bana inanılmaz derecede yardım eden anneme ve Bujum'a teşekkürler =)
Burdaki asıl olay, AB ülkelerinin eğitim alanındaki gelişmişliğini ballandıra ballandıra anlatmak ama aynı zamanda ordaki gelişmeleri en güzel şekilde ülkeme yararlı bi genç olabilmek için uygulayacağım vurgusunu da yapmak. Öğretmenlik hakkında neler düşündüğünü de eklemeyi unutma.Bunun yanında müzik - resim - spor gb alanlarla ilgilenenler artı puan kazanıyo, çünkü Avrupa'da matematik-fende iyi olmak pek bişey ifade etmiyo.Spor yapıyo musun??Enstrüman çalıyo musun diye soruyolar adama,çok yönlü olmak önemli...

Neden böyle AB'yi övüyoruz dersen de :
Bi kere hangi bölümden başvurursan vur, bir de ingilizce belge hazırlaman gerekli. Ben fransızca öğretmenliğinde okuyorum ve bu yüzden 3 dosya hazırladık.
İngilizce istemelerinin nedeni UA'a yollanan CV 'lerin hepsi, Avrupa'daki merkez ajansa yollanıyo. CV'lerden bi havuz oluşturuluyo. Host okullar,yani asistan isteyen okullar hangi dilde,kaç asistan istediklerini bu merkez ajansa bildiriyo.
***Host okullar için, asistan adaylarının sosyal becerileri çok önemli. Bunun nedenini biraz sonra anlatıcam.

Dediğim gibi host okullar isteklerini ajansa yolluyolar. Merkez ajans da okulların istekleri doğrultusunda CV havuzundan asistan adaylarının CV'lerini host okullara yolluyorr.Host okulun işine gelirsen sana davet maili geliyor.
İşte bu yüzden AB 'nin eğitim sistemini ballandırmak gerekiyor.

NOT : Maili genelde okul müdürleri yolluyo ve yine genelde okul müdürleri "support teacher"- "mentor" yani  danışmanın oluyor. O ülkede kaldığın süre boyunca senden sorumlu olan kişi. Bi problem yaşadığında gitmen gereken ilk kişi....

Asistanlık nedir pekiii????!!!!
Ben projeyi ilk duyduğumda dil asistanlığını, gittiğim okulda bi fransızca öğretmenine asistanlık yapıcam diye düşünmüştüm. Anlaştığım okuldan davet mektubu alana kadar da böyle sanmaya devam ettim. Daha sonra okulun müdürü bana, projeyi ve benim sorumluluklarımı-benden beklenenleri anlattı. Meğer okulda fransızca öğretmeni BEN olucakmışım!!!!

Başak : " E benim hiç deneyimim yok kiii!!!"
Okul müdürüm: " Olsun sorun değil, en iyi şekilde edinmek için bu projedesin ve biz sana her konuda destek olucaz."

Peki sosyal beceriler neden önemli???
İşte bütüün o sosyal birikimin, varsa müzik-el-spor becerin burda işin içine giriyo.
Anlaşmaya göre, host okul bizi 12 - 16 saat kadar çalıştırabiliyormuş. Bu saatler içinde fransızca derslerinden arta kalan zamanlarda diğer öğretmenlere sınıf içi - dışı aktivitelerde yardım edilicekmiş. Ne gibi yanii?? 
Şöyle yaniii:
Çocukların yaptığı resimleri panoya asmak, okuma saatinde çocukların okumalarını dinlemek gerektiğinde düzeltmek, ödevlerini kontrol etmek, geziye giderken sınıf öğretmenine eşlik etmek. Christmas gibi özel günlerde müzikli bi gösterinin hazırlanmasına yardımcı olmak, beden eğitimi dersinde çocuklarla futbol ya da basketbol vs oynamak. Resim dersinde çocuklara yardımcı olmak........... gibi.
En eğlenceli kısmı yani =)
***Asistanlık saatinde öğretmenleri gözlemlemek bana çok şey öğretti. Hem dil açısından hem de uygulanan metodlar açısından.

Proje hakkında bilinmesi gereken en önemli şeyi (asistanlık ve öğretmenlik), UA'dan değil de kabul edildiğin okuldan öğrenmenin şokunu atlatınca bu sefer vize-pasaport-uçak biletleri-okul dondurma işlerine yoğunlaşıyosun.
İrlanda, ne renk pasaportun olursa olsun yine de vize istediğinden dolayı, 1hafta boyunca G.O.P 'daki (Ankara için) İrlanda Büyükelçiliğine gidip gelme dönemi başlıyo.
Biletler alınıyo, host okuldan davet mektubu geliyo geriye bi okul dondurma işlemleri kalıyo. Bunu da hallettikten sonra heycanla beklemeye başlıyosun....

Projeyle ilgili çok önemli bişey daha söylemem gerek...Malum , ben fransızca bölümünde olduğum için ve hep bi fransızca öğretmenine asistanlık yapıcağımı düşündüğüm için ülke tercihime Fransa-Belçika ve bikaç ülke daha yazmıştım. İrlanda'yı hiç düşünmemiştim (her zaman İrlanda'ya gitme hayali kurmama rağmen).
Çünkü asıl amacım fransızcamı geliştirmekti....Ama tercih listemde bile olmamasına rağmen İrlanda çıktı. Okuldan başka bi arkadaşıma da yazmadığı halde İtalya. Bu yüzden ülke konusuna çok takılma=)

Geriye bahsetmediğim bi ücret konusu, proje bitimi ve yapılan toplantı kaldı sanırım.
Host okuldan cevap aldıktan hemen sonra UA, bütün asistanları Ankaradaki binalarında toplantı yapmak üzere toplar. Eski asistanlar ve UA çalışanları proje hakkında çok önemli bilgiler verir. Bu yüzden bu toplantıya katılmanı tavsiye ederim.
Ücret konusuna gelince,
UA her ülke için ayrı bi bütçe hazırlıyo diye biliyorum fakat emin değilim. Ama mantıklı geliyo çünkü İspanya'ya gitmek üzere aldığın ücret; İngiltere-İrlanda ya da Fransa'da yeterli olmıyacaktır. Bu yüzden miktar hakkında bişey yazmak doğru olmaz diye düşünüyorum.
Ama şunu söyleyebilirim; host okulla anlaşma yaptıktan sonra UA toplam ücretin bi bölümünü hesabına yatırıyo. Bu paradan uçak biletini ve gittiğin ilk bikaç ayın masrafını çıkarabiliyosun. Daha sonra toplantıda belirttikleri aylarda ve yine toplantıda belirttikleri miktarı ödüyorlar.
***Yine de bu proje için ücret konusunda aile desteği şart gibi geliyo bana...

Proje bitimini henüz deneyimlemedim=)
Ama UA doldurmamız gereken sözleşmeye benzer bi pdf dosya yolladı.
Asistanlık sürecini anlatmamızı istiyolar. Bu dosyayı teslim ettiğimde kalan son ücretimi alıcam.
Birde sertifikamsı bişey vericekler sanırım.
**Bu yüzden asistanlığın boyunca okulda deneyimlediğin şeyleri not almanı tavsiye ederim. Asistanlık sonrası UA için hazırlıyacağın dosyaya koyabilirsin ;)


AB ülkelerinin asistanlarına, asistanlık bitiminde bi sertifika veriliyo. Bu sertifika, asistana AB ülkelerinde uzman olduğu branşı yapma hakkı veriyo. Maalesef bu olay Türkiye' de henüz yürürlüğe girmedi. Sanırım UA bunun için çalışmalar yapıyo...

Benim asistanlık sürecimeden bahsediyim biraz.
Slane adında bi köyde, bi ilkokulda çalışıyorum. Proje sözleşmesinde tercih ettiğim gibi öğrenciler 4 ve 12 yaşları arasında..
35 hafta için anlaşma yaptık.Şu anda sadece 3haftam kaldı.
Haftanın 3günü 9.20 - 3.00 çalışıyorum. Süper dimi??? =)
Çalışma saatlerinin dışında gezi olduğu günler ya da olağanüstü bi durumda, okula gidip onlara yardım ediyorum. Bunu ücretli yapan asistanlar da var ama ben çalıştığım okulu-öğretmenleri ve öğrencileri çok seviyorum. Bu yüzden onlarla vakit geçirmek hoşuma gidiyo,ücret talep etmedim.

Biraz yukarda,mentor 'dan bahsetmiştim. Bu konuda çok şanslıyım. Çünkü İrlanda'ya ilk geldiğimde kalıcak yerim yoktu. Müdür, "ülkeye geldiğinde ev ararız, internet üzerinden anlamak zor" demişti. Ev kadar, evi paylaşıcağın insanlar da çok önemli...Bu yüzden varınca ev işini halletmeye karar verdim.
İlk geldiğimde ev bulana kadar yanii yaklaşık 2hafta,müdürümün evinde kaldım....

Karşılama olayı çok önemli, havaalanından sonra naptın?? dersen,
Müdürüm,Liz, bana zaten havaalanına geldikten sonra yapmam gerekenleri mailde anlatmıştı. Navan diye bi yere gidicektim. Oraya giden otobüse bindim ve geldiğimde beni karşılamak için okulda çalışanlardan birinin, Liz'in toplantısı olduğu için onun yerine geldiğini öğrendim.
Beni almaya gelen Anne adında bi irishdi=)
Evine gittik, beni ailesiyle tanıştırdı ve birlikte yemek yedik...Ve daha sonra bütün önemli olaylarda (Christmas-St.Patrick's Day gb) beni evinde ağırladı. En son birlikte geleneksel irish yemekleri yaptık, she's my irish mammy =) Anne, benim İrlandadaki annem oldu....
Okul ve öğrencilere gelince,
Bazen Katolik okulu olduğu için mi diyorum ama hayır İrlanda' daki çoğu okul böyle, çok disiplinliler. Çocuklar 4 yaşından itibaren öyle bi eğitim alıyolar ki, teneffüs saatlerinde "oğlum koşma,vurma arkadaşına!!!" , "kızım çekme arkadaşının saçını" gibi bişey duymadım. Çok sistemliler, her şey tıkır tıkır.... Çocuklar çok saygılılar.
Ama itiraf ediyorum, ilk günler zordu... Çocuklara alışmak, eğitim sistemlerini anlamak, teknoloji ötesi araç - gereçleri kullanmak....Bide bölümdeyken hazırlamaktan fenalık geçirdiğimiz ders planının gerçekten işe yaradığını görmek çok tuhaftı =)

Son olarak,
Dil asistanlığı, yurt dışında yaşamak ve öğretmenlik hakkında benim için muhteşem bi fırsattı...


Anlatmam gereken ama atladığım bişey var mı bilmiyorum....Sorun varsa yazabilirsin....
Umarım sen de benim gibi harika bi asistanlık geçirirsin!!
İyi şanslar,
=)