6.12.2012

İrlanda - 4

Sıradakiiii





 Doolin - The Cliffs of  Moher - Bunratty Castle
Yani Co Clare bölgesi=)

Arabayla seyahat ettiğimiz için yol üzerindeki köyleri görme imkanım oldu.Ballvaughan 'da geçerken uğradığımız yerlerden biri.
Israrla tavsiye ediceğim, " ALLWEE CAVE " . Burası bi park,oldukça büyük bi park aslında. İçinde Burren Birds of Prey and Education Centre diye bi yer var; eğitimli baykuş, atmaca, şahin gibi yırtıcı kuşları görmek istersen bu parktan memnun ayrılıcağını düşünüyorum.Yalnız , mağara ve parkın giriş ücretleri ayrı.










AILLWEE CAVE' den sonra yolculuğa devam edelim....Yol üzerindeki şirin köyleri ve inanılmaz büyük irish evlerini görüp büyülendikten sonra sırada Doolin var....
Doolin,
hayalimdeki İrlanda diyebilirim.
Hayalindeki İrlanda nasılmış?? dersen:
Böyle "yemyeşil" tepelerde tek tük evleri,virajlı yolları olan şirin minicik kasabalardan oluşan bi ülke.
Sanırım bu fikir P.S I LOVE YOU filminden kalma=)
Doolin'de kaldığımız yer aynen böyleydi. Virajlı dar yollar,hobitlerin evleri gib minik yeşil tepeler....Kasaba o kadar samimi ki...3tane bar var, insanlar akşamları barların birinde toplanıp çene çalıyo.HerkeS birbirini tanıyo.Şakalar-espiriler-şarkılar...Harika!
Bölgede meşhur Cliffs of Moher (klifs of Mohır) var.Havanın açık olduğu bi gün gitmelisin ki kayalıkları görebilesin.Ve rüzgara dikkat et çünkü gerçekten çok güçlü esiyo. Clifflerde yürümenin dışında alternetif olarak tekne turuna katılabilirsin. Balinalar eşliğinde civardaki adaları görme şansın olur =)

Bu Clifflerden biri "Hag's Head" hakkında bi de efsane var:
Clifflerin tam karşısında kadın yüzüne benzeyen çok büyük bi kaya var. Efsaneye göre yaşlı bi cadı "HAG"(Gaelic dilinde Cailleach) Brigit ya da Mal, yakışıklı bi irish'e "Cu Chulainn" aşık olur. Fakat Cu, Mal'e karşı bişey hissetmemektedir ve ondan kaçmak için bütün İrlandayı dolaşır. Bu macera Loop Head ,Güney Clare'de son bulur. Mal,yakışıklı irish'ini yakaladığını düşünür ama Cu uçurumdaki taşları merdiven gibi kullanarak cadıdan kaçmayı başarır... Fakat Mal, sevdiği adamı yakalamaya çalışırken uçurumdan denize düşüp parçalara ayrılır. Kanı bütün denizi boyar...Hikaye böyle son bulur. Denizse lanetlenmiştir. Loop Head'deki dalgalar ; o kadar güçlü, o kadar gürültülüdür ki adeta acı acı bağıran, ölüm ve felaket haberleri veren bi cadının yükselen sesinin, dalgalara hapsolduğuna inandırır seni. İşte bu yüzden bölgedeki dalgalara cadının adı verilmiş "Tonn Mhal".

Clifflerin başka bi özelliği ise Leap Year-Harry Potter gibi meşhur filmlere ev sahipliği yapmış olması.
Clifflerle ilgili söyleyeceklerim bu kadar ama tekrar hatırlatıyım diyorum; Cliffs of Moher'a rüzgarsız bi günde gidilmeli. Aksi takdirde muhteşem manzarayı göremezsin ve çok tehlikeli olabilir. Bölgeden nerdeyse her yıl kayıp ve ölüm haberleri alınırmış....Cadının lanetinden olsa gerek.....
Ayrıca Doolin'de denize girmek de tehlikeli çünkü dalgaların yüksekliği rekorlar kitabına girmiş. Hem rüzgarlı hem de dalgalı olduğu için Doolin'de sörf yapmayı tercih eden çok sayıda sporcunun hayatını kaybettiği de kasabalılar tarafından anlatılır.
İşte böyle....






Aşağıdaki linke tıklarsan Maroon 5 eşliğinde Cliffs of Moher'ı ve bahsettiğim dalgaları izleyebilirsin :
http://www.youtube.com/watch?v=UzCcgwtvOf0


Ennis, Navan'dan biraz büyük bi kasaba...Çok fazla tarihi bi durum ya da atraksiyonlu bi olay yok.
Ennis'den bikaç fotoğraf:







Sıradaki Bunratty Castle :

İçinde kalesi olan ve klasik irish evlerinden oluşan turistik bi bölge=)
Tavsiyem, Bunraty'de 1 gün kalman....Çünkü akşamları irish gecesi yapıyolar ama her yerde olduğu gibi gitmeden önce rezervasyon yaptırman gerek. Biraz da tuzlu =) Yine de daha önce izlemediysen paraya kıy derim ben.

Neyse Bunratty kalesi 1425 yılında inşa edilmiş, 15. ve 16.yy a ait motiflerle ve eşyalarla dekore edilmiş büyük bi kale. Çok büyük bi park düşün,içinde kale var ve etrafında da eski irish evleri...Harika bi yer!!!!
En önemli özelliğide parkın içinde turistlere o dönemi yaşatmak için Gaelic konuşan ve dönemin kıyafetlerini giymiş oyuncular var. Onlarla sohbet edebiliyosun ve sana o dönemde olan olayları anlatıyolar. Sanki o dönemdesin ve yerel halkla konuşuyomuşsun gibi oluyo.Çok eğlenceli!!!
Bunratty'deki evlerden ve kaleden bikaç fotoğraf :


İşte klasik irish evi....Bu çatılara thached deniliyo....Irish thached cottages.
 Evlerin içi.....




Kalenin sahipleri...
















Köyün içi böyle...Tam bir irish köyü yani....Tabii evlerde kimse yaşamıyo=)

Batıyla ilgili anlatıcaklarım bu kadar.....Sırada Northern Ireland var ;)

Slan!
=)

9 yorum:

  1. çok harika doğa manzaraları, fotolar...
    çok emek harcanmış bir post.. teşekkürler paylaşım için..
    yazıları okumak biraz zor geldi bana.:))zemin -yazı rengi gözümü aldı..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba!
    Ziyaretiniz için teşekküre uğramıştım ama bloğunuzdan ayrılamadım. Ne kadar sıcak, samimi ve aydınlık.
    Çok beğendim. İrlanda hep biraz uzak, bilinmezdi bana. Sayenizde bir masal ülkesi keşfettim.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    Bloğunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim :))Fotoğraflar harika...
    İzlemeye aldım, bana da beklerim: http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlarda görüşmek dileğiyle,
    İzmir'den sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  4. Gezinirken bloğunuza rastladım ve uzun süredir ayrılamıyorum. Fotograflar, anlatım hepsi nefis. İlgi ile takip edeceğim. Bu arada müsadenizle izleyiciniz oldum.

    YanıtlaSil